25 Contoh Soal Report Text dan Jawaban #2 ~ Tekno English

25 Contoh Soal Report Text dan Jawaban #2

Direction: answer the following questions correctly by choosing A, B, C, or D. 

25 Contoh Soal Report Text dan Jawaban #2
Image by mohamed_hassan

The following text Is for question number 1 to 2

Most people don't notice that giraffes have different patterns of spots, Certain species of giraffes have small spots Other species have large spots. Some species have spots that are very regular. You can tell where one spot ends and another begins.

Other species have spots that are kind of blotchy. This means the spots are not set off from each other as clearly These are only two of many kinds of spots The pattern of giraffe's spots is called "marking" No two giraffes have exactly the same marking.

Giraffe's spots help them to blend in with the surroundings in Africa where they live Being able blend with surroundings helps animals survive. If a lion can't see a giraffe, he certainly can't eat it This is called 'protective coloration The animal's color helps to protect it.

Another thing that protects giraffes is their keen eyesight. Their large eyes are on the sides of their heads. Giraffes see anything that moves They can see another animal a mile away It is very hard to sneak up on a giraffe. Those who try usually get a quick kick with a powerful back leg.

1. ..., he certainly can't eat it. (in paragraph 3) The underlined word refers to... 

A. an animal 
B. a giraffe 
C. a lion 
D. a people 

2. Which of the following is the best title for the passage? 

A. Different Kind of Giraffes 
B. More about Giraffes 
C. Giraffes and Their Surroundings 
D. People and Giraffes 

The following text is for questions number 3 to 5. 

The tree is the largest of all plants. The tallest tree grows over 62 meters In height. Many trees also live longer than other plants Some tree lives for thousands of years. They are the oldest living things that man knows.

People think that trees are different from other plants. Most other plants grow only for a short time and then die. People think of trees as a permanent part of the landscape.

Trees continue to grow as long as they live. They grow new leaves and flowers. Leaves of a tree make food The food keeps the tree alive and helps it grow. The flowers grow into fruits. The fruit contains seeds for making new trees.

Trees are different from other plants like herbs and shrubs. Most trees grow at least 4.6 to 6.1 meters, but herbs and shrubs are much shorter than trees. Trees have one woody stem, which is called the trunk Herbs have a soft and juicy stem. Shrubs are like Rees, they have woody stems, but most shrubs have more than one stem, and none of the stems of the shrubs grows so thick as a tree trunk. There are thousands of kinds of trees, but most trees belong to one of two main groups. They are broadleaf trees and needle leaf trees. These two types of trees grow in many parts of the world. Most other types of trees, such as palms and tree ferns, grow mainly in warm regions. 

3. One of these statements is true according to the text ...

A. All plants grow over 61 meters tall. 
B. People think that trees live longer than other plants. 
C. Trees grow new leaves and flowers to make food. 
D. There are only two kinds of trees, big trees, and small trees.

4. What do the leaves of a tree make? 

A. Fruits 
B. Food 
C. Flowers 
D. Seeds 

5. People think of trees as a permanent part of the landscape. (paragraph 2) The underlined word means... 

A. shortly die 
B. grow only for a short time 
C. can't grow in a certain area 
D. long-lasting 

The following text is for questions number 6 to 9. 

Animal Experimentation 

Animals are widely used in laboratories. Mice, rabbits, dogs, and monkeys are a few examples of animals used by researchers and scientists for scientific and medical purposes. Scientists use the animal to investigate biological processes in humans and animals; to study the causes of diseases; to test drugs, vaccines, and surgical techniques; and to evaluate the safety of chemicals used in pesticides, cosmetics, and other products.

Many animals function like humans so that they can be good models to understand the human body. Some animals suffer from the same diseases as humans do. Animal also carries a number of genes that are identical to human genes. With those similarities, scientists are able to learn much about humans by studying animals. 

6. What do researches scientists do in laboratories? 

A. Make drugs 
B. Do experiment 
C. Take care of animals 
D. Give medical treatment 

7. Scientists learn about the human body by studying ... 

A. certain animals 
B. human body itself 
C. all kinds of animals 
D. all living things 

8. Based on the text, why do scientists use animals for their experiments?

A. Animals are the most suitable objects. 
B. Scientists don't want to use humans. 
C. It is easier to use animals than humans. 
D. Animals have similarities to humans. 

9. They are used for scientific and medical purposes. (paragraph 1) They in the sentence refers to... 

A. researches 
B. laboratories 
C. animals 
D. scientists 

The following text is for questions number 10 to 13. 

Music

Music may be defined as the art of organizing sounds and silences into meaningful patterns. Music is one of the oldest arts. In world history, every civilization is accompanied by any form of music. Thus, music is a part of every civilization.

There are many kinds of music, such as classical music, waltz, jazz, pop music, and rock 'n roll music. In this text, we are going to discuss jazz music.

Jazz began in the early 20th century as the music of black Americans. It was intended for singing, dancing, entertaining, and party atmosphere. Since then, jazz has continued to develop. There are many leading singers, instrumentalists, and composers in the world. Jazz also influenced almost every other kind of music. Jazz represents a blending of musical elements from Africa and from Europe. Jazz uses some European ideas of harmony and melody, but the rhythms are more African in origin. It is irregular in rhythm.

Jazz has also developed in Indonesia. Most people in Indonesia know who Ireng Maulana is. He and his band often appear on television. His band is one of the leading jazz music bands.  

10. According to the text, jazz music started in... 

A. America 
B. Africa 
C. Europe 
D. Indonesia 

11. What does paragraph two tell us about? 

A. What music is 
B. Kinds of music 
C. Development of music 
D. The history of music 

12. What is the rhythm of jazz-like? 

A. Very slow
B. Very fast 
C. Irregular 
D. Monotonous 

13. There are many kinds of music .... (paragraph 2). The synonym of the underlined word is... 

A. differences 
B. varieties 
C. similarities 
D. elements 

The following text is for questions number 14 to 16. 

Rain forests cover about 10%a* 9arth, but they contain 90% of the world's animals and plants. rainforests are found in the hottest parts of the earth. They are situate8 in the area from the Tropic of Cancer to the Tropic of Capricorn. This is the area on both sides of the Equator.

These forests are called rain forests because it usually rains there every day. The weather is always hot and humid. The main rain forests are in America, Africa, and Asia. The largest area of rainforest is Amazonia in South America. It is three times larger than the whole of Indonesia.

Indonesia was covered by rain forests, but many of its forests have been rot down Some fires also destroyed the Indonesian forests, especially during the dry season. It is hard now to reforest the bare land

14. From the text we can conclude that ram forests cover ... of the earth.

A. all 
B. most 
C. a small part 
D. ninety percent 

15. We can find rain forests ...

A. on each equator 
B. on the Tropic of Cancer 
C. between the two Tropics 
D. on the Tropic of Capricorn 

16. The weather is always hot and humid. (paragraph 2) What does the italic word mean? 

A. Hot 
B. Wet 
C. Dry 
D. Warm 

The following text for questions number 17 to 20. 

One of the most valuable and widespread plants is bamboo. It is tall treelike grass 'There are more than 350 species. Most grow in Asia and on islands of the Indian and Pacific oceans. Although bamboo is a tropical plant, it can grow in a cool temperate zone.

A single root may produce as many as 100 sterns. They are hollow, woody, and jointed. The stems are sometimes 3 feet (0,9 meters) around. Sprouts grow fast, at times 1 foot (0.3 meters) or more a day. They may grow to 30, 50, or even 130 feet (9 to 40 meters) in height. Near the top are many branches. Some species do not bloom for 60 years or more. 

Bamboo products range from food to houses. Asian people usually use sprouts as vegetables. In east and Southeast Asia, people use the hollow stems for water pipes and for building bridges and houses. Short sections serve as pails and cooking utensils. The stems make for walls, floors, and roofs. Thinner strips are woven into mats, chairs, cages, and curtains. Bamboo fishing rods are made of matched strips glued together. Split bamboo is also used for chopsticks and fan ribs The inner parts of the stems of several species are made into quality papers. 

17. What is the text about?

A. Grass 
B. Bamboo 
C. Canebrake bamboo 
D. A tropical plant 

18. Which part of the bamboo can be used for building houses?

A. Bamboo sprouts 
B. Hollow stems 
C. Thinner strips 
D. Split bamboos 

19. In East and Southeast Asia people use the hollow stems for water pipes and for bridges and houses. (paragraph 3) From this sentence, we know that ... 

A. Bamboo has multi-purpose uses in East and Southeast Asia. 
B. We can find bamboo trees only in East and Southeast Asia. 
C. The holes in bamboo are used for water containers. 
D. In East and Southeast Asia, the best water pipes are made of bamboos. 

20. What is the main idea of paragraph 3? 

A. Bamboo is used for houses only. 
B. Bamboo is needed in Asia. 
C. Bamboo is able to be consumed. 
D. Bamboo is a very useful plant. 

The following text is for questions number 21 to 25.

A storm is a disturbance of the ordinary conditions Cl the atmosphere accompanied by wind, rain. snow sleet had (frozen rains or thunder and lightning. Types of storms include the extratropical cyclone, the common, large-scale storm of temperate latitudes the tropical cyclone, or hurricane. which rs scene-what smaller in area than the former and accompanied by high winds and heavy ran the tornado. or 'twister, a small but intense storm with very high a usually of limited duration, and the thunderstorm. local n nature and accompanied by brief, but heavy rain showers and otters by hat The term storm is also applied to blizzards, sandstorms, and dust firs el which high wind is dominant meteorologically 

21. What is the text about? 

A. Storms
B. Thunderstorms 
C. Cyclones 
D. Hurricanes 

22. What is the small storm with high winds happening in a short tame called?

A. A cyclone 
B. A twister 
C. A hurricane 
D. A blizzard 

23. A storm is a disturbance of the ordinary conditions of the atmosphere The underlined word means ...

A. unusual 
B. normal 
C. great 
D. horrible

24. From the text we know that the extratropical cyclone and the tropical cyclone are different in ...

A. height 
B. shape 
C. size 
D. length 

25. ... hail (frozen rain) ... What is the antonym of the word frozen?

A. Melt 
B. Cool 
C. Cold 
D. Warm
Key Answer:
1. B 2. B 3. B 4. B 5. D 6. B 7. A 8. D 9. C 10. A 11. B 12. C 13. B 14. C 15. C 16. B 17. B 18. B 19. A 20. D 21. A 22. B 23. B 24. C 25. A

You may like these posts