60 Contoh Soal Conjunction dan Jawabannya

60 Contoh Soal Conjunction dan Jawabannya.

Contoh soal 1.

The sentences below require conjunctions stating: (a) a condition (b) a reason. Choose the most suitable conjunctions from the box below. Each conjunction can be used more than once.

unless ~ if ~ for ~ since ~ because ~ due to

1. I did not buy the pair of shoes ... it is too expensive.

2. The business cannot expand ... the shortage of workers.

3. My father will not send me to study overseas ... I improve my English.

4. Most snakes will not attack you ... they are provoked.

5. I will buy the dress ... it fits me well.

6. The man was fined five hundred dollars .. smoking in a no-smoking zone.

7. They had to stop schooling ... of their poverty.

8. I did not invite you for the excursion ... you did not show any interest.

9. Marcus will not return the book to you ... you return his book. 

10. ... you talk to him politely, he will not listen to you.

11. The workers will go on strike ... they have not been paid for three months.

12. My mother gave away all my old comics ... they are collecting dust.

13. He met with an accident and perished ... the serious injuries.

14. We were not allowed to go for the recess ... being noisy.

15. Your house will be cooler ... you plant more trees.

Contoh soal 2.

The sentences below require conjunctions stating: (a) a purpose (b) contrast or an unexpected action or result. 

Choose the most suitable conjunctions from the box below. Each conjunction can be used more than once.

in order to ~ so that ~ but ~ although ~ in spite of ~ yet

1. We have the police force ... protect us from criminals.

2. I tried to save her from drowning ... I was unsuccessful.

3. Mr. Peterson is not proud ... his wealth.

4. She takes tuition in English ... she will improve her language skill.

5. The computers are cheap and of good quality, ... surprisingly, not many people bought them.

6. Few people visited the website ... there is a great deal of useful information.

7. Fiona eats a lot of fruits and vegetables ... have a beautiful complexion.

8. My father installed a burglar alarm ... it will warn us if someone tries to break into the house.

9. Daniel worked very hard, .. he did not have good results.

10. Less than 20% of the students passed the test ... it was quite easy.

11. The careless man continued to smoke heavily ... his bad health.

12. Mr. Melcom retired early ... he could spend more time with his children.

13. I warned him that the watch was an imitation, ... he bought it.

14. Our bus reached its destination on time ... the heavy rain.

15. Nicole eats a lot ... she is still very thin.

Contoh soal 3.

Use ‘although’, ‘but’ or ‘or else’ to join the two sentences.

1. Amanda woke up late. She did not miss the bus.

2. She waved at me. I did not see her.

3. You'd better study hard. You will regret if.

4. She drank the water. It had not been boiled.

5. His parents are very strict with him. He is the only child.

6. You must begin doing your homework now. You cannot finish it tonight.

7. Do as he says. He will be mad at you. 8. He handed his wallet to the robber. The robber still hit him.

9. The shopkeeper was not satisfied. I paid him the full price for the broken vase.

10. She slipped and fell. She walked up the slope very carefully.

11. The soldiers quickly sent food to the victims. It was a little too late.

12. Take good care of your car. It will give you problems.

13. She hardly uses her car. It still gives her a lot of trouble.

14. Mrs. Joshua drives to her office. Her office is only 200 meters from her house.

15. Give them a pay rise. They will leave their jobs.

Contoh soal 4.

Choose the correct answer from the four options A, B, C, and D. 

1. Sweep the floor ... you mop it. 

A. before

B. or

C. and

D. while

2. You must return the book by tomorrow ... you will be fined.

A. because

B. and

C. as

D. or else 

3. I bathe my dog every day ... it will be free from ticks. 

A. or else

B. or

C. so that

D. and 

4. They are given the best food, ... they are still complaining.

A. since

B. or else

C. yet

D. because 

5. I had toast ___ an egg for breakfast. 

A. or

B. and

C. with

D. before 

6. My neighbor has never been to school, ... he cannot get a well-paid job.

A. or else

B. so

C. but also

D. and 

7. His parents can ... hear ... speak because they are deaf and dumb.

A. neither ... nor

B. not only ... but also

C. either... or

D. both ... and 

8. He cannot drive to town ... there is no petrol in the tank.

A. while

B. but

C. and

D. because 

9. There will be a bad harvest ... the rainy season ends now.

A. or else

B. unless

C. and

D. if 

10. The flying foxes have not come ... it is the fruit season. 

A. although

B. but

C. unless

D. yet 

11. She goes jogging and pumps iron ... build up her stamina. 

A. while

B. for 

C. and

D. in order to

12. He could not lift the bag ... his strength.

A. for

B. because

C. Although

D. in spite of

13. Harry would not have met with the accident ... he had heeded my advice.

A. while

B. since

C. But

D. if

14. I do my shopping at the hypermarket ... the prices are lower.

A. and

B. so that

C. if

D. as

15. Follow my advice ... you'll be safe. 

A. and

B. because

C. unless

D. or

Key Answer

Contoh soal 1.

1. because

2. due to

3. unless

4. unless

5. if

6. for

7. because

8. since

9. unless

10. Unless

11. because

12. because

13. due to

14. for

15. if

Contoh soal 2.

1. in order to

2. but

3. in spite of

4. so that

5. but

6. although

7. in order to

8. so that

9. yet

10. although

11. in spite of

12. so that

13. yet

14. in spite of

15. but

Contoh soal 3.

1. Amanda woke up late but she did not miss the bus.

2. She waved at me but I did not see her. 

3. You'd better study hard or else you will regret it. 

4. She drank the water although it had not been boiled.

5. His parents are very strict with him although he is the only child. 

6. You must begin doing your work now or else you cannot finish it tonight. 

7. Do as he says or else he will be mad at you. 

8. He handed his wallet to the robber but the robber still hit him. 

9. The shopkeeper was not satisfied although I paid him the full price for the broken vase. 

10. She slipped and fell although she walked up the slope very carefully. 

11. The soldiers quickly sent food to the victims but it was a little too late. 

12. Take good care of your car or else it will give you problems.

13. She hardly uses her car but it still gives her a lot of trouble. 

14. Mrs. Joshua drives to her office although it is only 200 meters away from her house. 

15. Give them a pay rise or else they will leave their jobs.

Contoh soal 4.

1. A

2. D

3. C

4. C

5. B

6. B

7. A

8. D

9. B

10. A

11. D

12. D

13. D

14. D

15. A

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url